Home

04Aug 2019

Onfortuinlijke Rieneke rijdt in de wetering

 

 

Het is traditie in de Tour de Schalkwijk dat de winnaar van het eindklassement in de wetering verdwijnt om dit wielerhoogtepunt te vieren. Maar dit keer leek het scenario zich een week te vroeg te voltrekken toen Rieneke Hoogland van de Copier-ploeg in de wetering verdween zonder dat ze als winnares uit de bus was gekomen. Het bleek dat ze een technische fout had gemaakt en van de trappers was gegleden, met een onvrijwillige duik als gevolg.

 

,,Het was een geluk bij een ongeluk’’, zo vertelde haar vader langs het parcours. ,,Mijn dochter omzeilde een boom, klapte  niet tegen het wegdek en mag na een warme douche haar rit nog een keer overrijden. Dus we zijn er heel goed afgekomen.’’ Er was nog een rijdster die haar rit niet kon voltooien namelijk Loethe de Kruijf  die wel tegen het asfalt belandde en door die val haar rit moest afbreken.

 

Het reglement van de Tour voorziet in dergelijke incidenten: er mag in het gezelschap van een extra ploegleider overgereden worden. In dit geval mochten de twee pechvogels Rieneke en Loethe tegelijk van start gaan aan het einde van het programma , met als sportieve uitsmijter dat Loethe alsnog de beste tijd van de meisjes realiseerde en dus maandagochtend in de roze leiderstrui mag vertrekken.

 

Bij de jongens maakte favoriet Sander Nieuwhoff die rol helemaal waar door de beste tijd van de dag op de chronometer te zetten, namelijk 2.48 , een record waarmee hij de tijd van Daan Stokman evenaarde die een aantal jaren is blijven staan.  Sander mocht dan ook uit handen van burgemeester Gilbert Isabella de bloemen in ontvangst nemen op het erepodium waar de scheidende speaker Henk van Gestel traditiegetrouw het hele deelnemersveld verbaal volop aandacht gaf op het druk omzoomde parcours.

04Aug 2019

Mooi afscheid van Henk

 

Wat heeft Schalkwijk de vertrekkende speaker Henk een mooi afscheid geboden. Zelf nam ik ook mijn petje ‘Henk bedankt’ af toen hij in een Amerikaanse slee langs ons huis kwam rijden. En zo heeft het hele dorp hem uitgezwaaid toen de beslissende rit in de jubilerende Tour op punt van beginnen stond.

 

En wat een ontknoping heeft die laatste dag gebracht. Het ging tussen de twee rivalen Sander en Rens, het verschil was twee luttele seconden. De spanning steeg ten top nadat Daan zijn rit had voltooid in 2.52, daarop mocht Sander slechts twee seconden verspelen. En dat gebeurde. De renner die vorige week zondag overtuigend de tijdrit naar zijn hand had gezet, bleef nu een vijftal seconden achter op zijn concurrent.

 

Het is dan traditie in Schalkwijk dat de eindwinnaar, met zijn teamgenoten, ploegleiders en niet te vergeten met zijn hele gezin in de wetering springen om dit sportieve hoogtepunt te vieren. En zo gebeurde ook nu, tot grote hilariteit van de toegestroomde toeschouwers. Daarna werden schone kleren aangetrokken om de huldiging op De Brink te ondergaan.

 

En ook daar was de sfeer uitbundig en ook een beetje nostalgisch omdat Henk van Gestel voor het laatst alle 110 renners van een prijs ging voorzien en met een goed voorbereid praatje hun verdiensten schetste. Het was een mooi moment toen de winnares van het meisjesklassement Lisa Miltenburg haar zo onfortuinlijke rivale  Loethe de Kruijf ook op het podium uitnodigde, omdat zij (ook nog het beste meisje in de afsluitende tijdrit) door een portie tegenslag haar kansen niet kon verdedigen.

 

Nadat alle medailles, geschenken en oorkonden hun bestemming hadden gevonden, kwam dan het Grote Moment: de laatste woorden van de speaker nadat hij de top drie van het klassement had aangekondigd. Alle commissies waren op het podium gekomen om hem uitgeleide te doen, jonge rennertjes hadden een dansje ingestudeerd waarbij Henk in de polonaise werd meegetrokken.  Een verzameling van alle prominente deelnemers uit de laatste tien Tourjaren behoorde tot het meest in het oogspringende afscheidsgeschenk. Het zat er op, een onvergetelijk dorpsgebeuren.

 

04Aug 2019

De laatste krijgt evenveel applaus als de winnaar

 

Het was op maandag een bijzondere etappe in de Tour de Schalkwijk. Er klonk immers evenveel applaus voor nummer laatst Koen Geraerts van de Copierploeg als voor de verrassende winnaar Rens Stokman die favoriet Sander Nieuwhoff nipt in de spurt versloeg. Dat is de charme van het evenement in het knotsgekke wielerdorp, deelnemen is bijna net zo belangrijk als winnen. Ook als die achterblijver zich op bijna veertig minuten van de winnaar moeizaam over de streep worstelt, kent de euforie bij de talrijke toeschouwers geen grenzen.

 

En het is erg spannend geworden in de strijd om het geel omdat Daan Stokman zijn rivaal Sander Nieuwhoff op luttele drie seconden genaderd is. Het verschil met het beste meisje Loethe de Kruijf is intussen gegroeid tot tien seconden maar ze kwam wel op de derde plek binnen en verstevigde daarmee haar leidende positie iets in het meisjesklassement, in de strijd om de roze trui. Het verschil met Yke van Dijk en Lisa Miltenburg is nog te klein om al te spreken van een gelopen koers. De laatste heeft intussen de trui heroverd omdat Loethe opnieuw door de pechduivel is bezocht en vele seconden heeft verloren nadat hij ketting eraf was gelopen.

 

Op dinsdag doet zich overigens een historisch feit voor de rennertjes voor de laatste keer slapen op de boerderij van Helma en  Arie van Bennekom, een fenomeen dat zich al meer dan tien jaar heeft voorgedaan. Op de Achterdijk zal ook nu misschien van slapen niet veel terecht komen met 110 renners en hun begeleiders in de stallen maar het is toch een traditie waar alle deelnemers aan de Tour de Schalkwijk zich jaarlijks enorm op verheugen.

 

Wat valt er nog meer te melden: dat we nog nooit zoveel originele spandoeken langs het parkoers hebben gezien als bij deze jubileum Tour. Het is een klein wonder dat de renners bij hun dagelijks etappes niet enorm worden afgeleid door al die leuke opschriften en leuzen. En dan nog maar niet te spreken van alle zonnebloemen die langs het parkoers zijn gekweekt en deze Tour een wel heel bloemrijk aanzien geven.

 

En dan woensdag de tijdrit waarin Sander Nieuwhoff weer een seconde kan terugoakken van zijn concurrent Rens Stokman en ook anderen zich kunnen nestelen voor een betere positie in de Top Tien. We zullen zien wat er de rest van de week gaat gebeuren.

28Jul 2019

Vandaag stond de laatste tijdrit van de 50e Tour de Schalkwijk op het programma! De weersomstandigheden waren niet ideaal, het waaide behoorlijk hard en af en toe viel er een druppel uit de lucht. Dit maakte de spanning van de tijdritten niet minder. Er werden mooie tijden gereden. Lisa Miltenburg klokte een mooie tijd van 3 minuten en 3 seconde en behield hiermee de roze trui. Thom de Kruijf is de beste 9 jarige en mag de witte met trots dragen op het defilé.

De strijd om de gele trui was ontzettend spannend, Sander Nieuwhoff die al de hele week in het geel reed begon aan de laatste tijdrit in de 50e Tour de Schalkwijk waar het Rens Stokman aan de overkant was die heel hard aan kwam fietsen. Heel Schalkwijk wachtte in spanning de tijden af. Rens moest namelijk minstens 2 seconde sneller rijden dan Sander wil hij de gele trui behalen. Het was Rens Stokman die een prachtige tijd van 2 minuten en 52 seconde klokte, Sander Nieuwhoff volgde hem op zijn hielen met een tijd van 2 minuten 57 seconde. Dit betekend dat Rens Stokman de gele trui heeft gewonnen voor Sander Nieuwhoff.

Wij vinden dat alle rennertjes het ontzettend goed gedaan hebben. Jullie zijn allemaal winnaars!

Het was een gezellige tour en tot volgend jaar allemaal!

Groetjes van de Rekencommissie

 

#Stiffaophetpodium

#natpak

#zoenenbloem

#bikkel

#droefopdumpert

 

27Jul 2019

Max houdt niet van lange ritten

 

 

Het mooiste zinnetje kwam op deze zonovergoten zaterdag uit de mond van de verrassende winnaar Max Gruters die de allerlaatste etappe in zijn Tourbestaan benutte om de twee kanshebbers Sander Nieuwhoff en Rens Stokman in de sprint te kloppen. Op het podium kwam hij tot verbazing van de talrijke toeschouwers tot de uitspraak: ,,Eigenlijk houd ik niet van zulke lange ritten als vandaag maar ik heb toch maar mooi die andere twee achter me gelaten.’’

 

En zo kreeg speaker Henk van Gestel bij zijn laatste etappe-optreden dan  toch een winnaar naast zich op het podium die applaus oogstte bij de kijkers die Gruters  zelfs spontaan toezongen.  ,,Het zal niet in de genen zitten bij Max want zijn vader is ooit een keer laatste geworden in Tour de Schalkwijk,’’ werd langs de kant opgemerkt. Meestal komt speaker Henk met dat soort onthullingen aanzetten maar nu werd het vanuit het publiek gezegd.

 

Er kan na de opmerkelijke zege van Max nog een verrassing komen in de jubileum Tour 2019. Door het nipt winnen van een bonificatiesprint heeft nummer twee Rens Stokman zijn achterstand op gele truidrager Sander Nieuwhoff tot slechts twee seconden teruggebracht zodat morgen in de afsluitende tijdrit nog van alles mogelijk is. Een week geleden won Sander de eerste tijdrit met overmacht maar misschien  zullen morgen ook hun mentale eigenschappen een rol spelen. En het is de vraag wie van beide kanshebbers, Sander of Rens, bij de beslissende rit op de been blijven.

 

Tenslotte nog een compliment aan het adres van het weer in grote getale opgekomen publiek dat nummer laatst Koen Geraerts  een even groot applaus gaf als winnaar Max, terwijl deze uit Belgie afkomstige renner toch bijna een uur na de winnaar over de streep kwam. Speaker Henk moest die tijd volkletsen en had daarbij mooie woorden in petto voor Koen Gerritsen. De nummer zeven van het klassement moest dit keer het applaus van zijn onlangs overleden opa Kees langs de weg node missen.

27Jul 2019
      Startlijst zondag 28 juli 2019
Niet in de graskant staan!
1 Roxsanne Schunck ProRepair Koen Geraerts Copier
Jordy van Rijswijk Copier
2 Quinn Rakké De Kruif Auto Cas van Ramselaar ProRepair
Charlotte Jilderda De SooS
3 Loekie Agterberg HAD Josefien Winkel ID310
Wytske Geerdes HAD
4 Cees van der Eijk Stokman Naomi van Rooijen Stokman
Nika Westerveld De Kruif Auto
5 Fenna van Dijk De Kruijf Tenten Senne Copier ID310
Bas Doenbeek HAD
6 Isabel Sturkenboom Diks Delano van Emmerik De Kruif Auto
Jade van der Linden De SooS
7 Danielle van Kuijk Copier Ilja Miltenburg Domcity
Frederique Treuren De SooS
8 Dian de Vries van Schaik Rexx van Baaren Stokman
Luca Meere De Kruif Auto
9 Meghan van Leeuwen Stokman Finn Kruithof Domcity
Robine Bikker Domcity
10 Sienna Rietveld De SooS Patrice van den Oudenrijn ProRepair
Raimy van Dokkum De SooS
11 Rieneke Hoogland Copier Niels Mandersloot Stokman
Isabelle Endeveld ID310
12 Sanne Sturkenboom Copier Lieke Hoogland van Schaik
David Schaeffer HAD
13 Jop de Leeuw De SooS Ila Bliekendaal De Kruif Auto
Esmee Schaeffer Domcity
14 Mathijs van Noort ID310 Mirte Veld De Kruif Auto
Kim van Dijk Domcity
15 Mark van Kuijk ProRepair Kian Abramsen HAD
Rosalie Hienkens-Boor De SooS
16 Niek Brouwer Diks Britt de Bruijn van Schaik
Liam Rakké De Kruijf Tenten
17 Lotte Spaan De Kruijf Tenten Lieuwe Nijdeken ID310
Jayden Verkerk Copier
18 Roos van der Wel Diks Abel Schuurman De SooS
Lianne Nieuwhoff De Kruif Auto
19 Romy van Rijswijk HAD Auke Veld ProRepair
20 Nienke van de Kraak HAD Myra van den Oudenrijn Stokman
21 Lynn Vermeulen ID310 Quint Vermeulen Diks
22 Vera Sturkenboom De Kruif Auto Thijs van Ramselaar De Kruijf Tenten
23 Han Koster Diks Nick van Noort Domcity
24 Tim Vendrig Diks Siem Zuurhout van Schaik
25 Nena Gerritsen Domcity Evi Bliekendaal Diks
26 Bridget Opdenkamp Diks Cato Uijttewaal De Kruijf Tenten
27 Gwen Abramsen ProRepair Tygo van Daalen HAD
28 Lisa Middelweerd ID310 Ijfke Nijdeken Stokman
29 Marit Gerritsen Copier Eline van Duijn Stokman
30 Thom de Kruijf De Kruijf Tenten Nick Koppers De Kruif Auto
31 Quinten Stil van Schaik Jop van Dijk De Kruif Auto
32 Thijmen Hofmann van Schaik Jens van Wijngaarden De SooS
33 Tijs Stokman ID310 Aniek Gerritsen ProRepair
34 Ciro van Dijk van Schaik Mees van Dijk De Kruijf Tenten
35 Arno de Leeuw HAD Remco Miltenburg Stokman
36 Suus Vernooij De Kruijf Tenten Tijs van Zijl Domcity
37 Roos Frederiks De Kruijf Tenten Ilse Vendrig HAD
38 Renske Vernooij van Schaik Sarah de Kruijf ProRepair
39 Reva Schuurman ProRepair Gijs Zuurhout ID310
40 Loethe de Kruijf van Schaik Danin Mohr ID310
41 Julia Postema De SooS
42 Roan Rakké Stokman
43 Tinka van Dijk Domcity
44 Koen Gerritsen Copier
45 Yke van Dijk Diks
46 Max Gruters Domcity
47 Joeri Groenen Copier
48 Lisa Miltenburg Copier
49 Rens Stokman ProRepair
50 Sander Nieuwhoff De Kruijf Tenten
27Jul 2019

Vandaag stond de laatste etappe van de 50ste Tour de Schalkwijk op het programma. Het was een spannende rit, er werd vandaag drie keer gestreden om de laatste punten voor het bergklassement binnen te halen. Het was Sander Nieuwhoff die zijn bergtrui veilig heeft gesteld. Rens Stokman won het laatste dijkhuis sprintje en die haalt hiermee Max Gruters in. Vandaag waren er ook bonificatiesecondes te winnen, het was een spannende sprint tussen Rens Stokman en Sander Nieuwhoff. Rens Stokman wist het sprintje net te winnen voor Sander Nieuwhoff, hiermee is Rens Stokman twee seconden ingelopen op de koploper Sander Nieuwhoff. De strijd om de gele trui zal dus enorm spannend gaan worden.

 

P.S. Morgen niet in de graskant staan!

 

Kusjes van de rekenliefjes

 

#drommedaris

#nietduwen

#hanguh

#zuktak

#floepdebikkel

#lievereensneeinjepootdaneenpootinjesnee

#akkielikkietikkie

#kickynuijer

#terlandterzeeennaardedokter

#minitar

#nootvoorbarkie

#voerhemnaarde100

26Jul 2019

Vandaag stond alweer de een-na-laatste etappe van de Tour de Schalkwijk op het programma. Het was vanmorgen wederom heel erg warm en benauwd om te fietsen. Vandaag waren er weer punten te behalen voor het bergklassement. Beide sprints zijn gewonnen Sander Nieuwhoff gevolgd door Rens Stokman en Loethe de Kruif. Bij fort Honswijk bovenaan de dijk was het Sarah de Kruijf die 3e werd.

Het was een hele spannende eindsprint waarin Rens Stokman net voor Sander Nieuwhoff eindigde. Hierdoor is Rens Stokman 2 seconde ingelopen op de koploper Sander Nieuwhoff. Zij zullen dus allebei morgen heel goed hun best moeten doen om extra seconde voor de bonificatie te winnen.

Helaas was er vandaag een valpartij op de Groeneweg. Reva Schuurman moest in de remmen waardoor Quinten Stil over haar heen viel. Vandaag was Quin Rakké ziek waardoor hij de rit helaas niet kon fietsen.

Kusjes van de reken,

Meiden vergeet de vlechtjes niet!

 

#winkelkartewater

#technischestoring

#ziterbloedopmijnhoofd

#nootnaarde100

#dimitaropsafari

#minitar

#teamvirgin

#aartgaaterop

#wijvindenweleenoplossing

#knappemanopdelivestream

25Jul 2019

De kaarten lijken geschud in de 50e Tour de Schalkwijk. Gele truidrager Sander Nieuwhoff heeft via bonificaties en een zege in de rit van donderdag zijn marge ten opzichte van Rens Stokmanm zodanig vergroot dat de eindzege na de tijdrit van zondag nadrukkelijk binnen zijn bereik is gekomen. Dat geldt ook voor Lisa Miltenburg die na de pechvolle ervaringen van Loethe de Kruijff  het roze shirt

nu wel heel stevig om de schouders heeft zitten.

 

Het was overigens een sfeervolle woensdagavond in Schalkwijk, met eerst een enerverende ploegentijdrit en vervolgens het spektakelstuk ‘Ter land, ter zee en in de wetering’ voor een massaal publiek en onder fraaie maar extreem warme weersomstandigheden. De opvolger van Henk van Gestel mocht hierbij een eerste proeve van verbale bekwaamheid afleggen hetgeen Joost verdienstelijk afging.  Er verdwenen tal van originele fietsgevallen in het water, de winnaar van tien jaar geleden bleek ook nu weer de meest  koelbloedige deelnemer.

 

Voor speaker Henk viel het ook deze donderdagochtend niet mee om de gaten te vullen van vanwege de grote tijdsverschillen.  In het algemeen klassement staat al een groot aantal rennertjes die meer dan een uur achterstand hebben opgelopen, meer dan de helft van het totale rennersveld. Op het podium stond  Sander dit keer met de bloemen nadat hij rivaal Rens met klein verschil van de dagzege had gehouden. Opvallend was hoe weinig spraakzaam de podiumbezoekers dit keer waren, de hitte?

 

Wat staat ons nog te wachten? Vanavond voor de laatste en derde keer in  DFe Wiede het Tourcafe, morgen de Tour Pub Quiz, zaterdag het Brinkfeest annex reunie en zondag de afsluitende tijdrit en het defile.  Dat zal het sluitstuk worden van de jubileumeditie, waarna alle renners hun prijs krijgen uitgereikt en Henk van Gestel op de Brink voor de laatste keer op de hem bekende wijze alle deelnemers met naam en toenam zal toespreken voordat ook hij aan een welverdiende vakantie toe is.