Ondanks het feit dat afgelopen zondag de fietsen van alle rennertjes in de Tour de Schalkwijk zijn gezegend door de pastor, hebben zich toch al enkele valpartijen voorgedaan. De grootste pechvogel tot nu toe is Sjoerd Middelweerd van de ProRepairploeg die eerst tijdens de tijdrit ten val kwam en vanmorgen weer door een soortgelijk noodlot werd getroffen. Hij moest voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht worden omdat zijn schouder pijnlijk getroffen was. Hopelijk valt het mee en verschijnt Sjoerd donderdag weer met zijn fiets in het parcours.

Als betrokken familielid sta je langs de Schalkwijkse wetering dagelijks te duimen dat jouw rennertje weer heelhuids over de finish komt. Zo heb ik als opa van Guus hem vanmorgen hartelijk gecomplimenteerd met zijn vierde plaats. Maar eerlijk gezegd was deze grootvader nog veel meer blij dat hij dit keer zonder schrammen over de meet was gekomen, dit in tegenstelling tot een dag eerder. Toen kwam Guus met een beschadigd been binnen, gevolg van een botsing met een ander rennertje op de Lekdijk. Gelukkig viel alles mee: de blessure werd met jodium en liefde verzorgd, het tijdverlies namen we op de koop toe.

Dat laatste geldt ook dagelijks voor de rennertjes die de rij sluiten in het algemeen klassement, namelijk Meghan van Leeuwen (9 jaar), Charlotte Jilderda (10) en Esmee Schaeffer. Dit trio krijgt dagelijks het meeste applaus ondanks het feit ze al bijna een half uur achterstand hebben op koploper Jens Grotenbreg, die zijn rivaal Sander Nieuwfhoff disdagmorgen nipt klopte en dus zijn gele trui met verve verdedigde. Evy van Zijl verstevigde haar roze trui eveneens en staat intussen al negentien seconden voor op Laura de Klerk en zelfs twintig op Lisa Miltenburg.

Morgen hebben de renners een halve rustdag, want dan mogen ze herstellen van hun massale slaapnacht op de boerderij van Helma en Arie van Bennekom op de Achterdijk. Dit wakkere tweetal krijgt liefst 110 rennertjes plus hun begeleiding een nacht te gast, een traditie die ook jaarlijks in stand wordt gehouden tijdens de Tour de Schalkwijk. Of er van slapen heel veel terecht komt, is de altijd de grote vraag. Maar een ouderwetse happening zal het daar op doe boerderij zeker weer worden. Logisch dat er morgen niet in de ochtenduren gestart wordt, maar ’s avonds wordt de tijdrit afgewerkt. Deze opa zal weer blij zijn als ook dat onderdeel van deze mooie Tour ‘heelhuids’ door iedereen is verwerkt.