In Schalkwijk lijkt deze week de tijd stilgestaan te hebben. In de Tour voor de wielerjeugd klinkt namelijk doorlopend muziek die ook bijna vijftig jaar terug de hitparade heeft gehaald. Zo hoorde ik vanmorgen uit de geluidswagen van Geerdes junior het nummner ‘Bye, bye love’ dat ik in tijden niet had gehoord, gezongen door de Everly Brothers van wie broer Phil intussen al is overleden. En zo gaat het maar door, Connie Francis, Pat Boone, Catharine Valente en natuurlijk de Blue Diamonds uit Driebergen. Ze klinken deze week allemaal op het druk bezochte parcours van de Tour de Schalkwijk.

Natuurlijk zal de 12-jarige drager van de gele trui Jens Grotenbreg, weinig muzikaal benul hebben van deze nostalgische klanken, hij is immers in een verwoed gevecht gewikkeld met zijn 11-jarige rivaal Sander Nieuwhoff, de drager van de groene trui die op deze zonovergoten maandagmorgen de tweede etappe won. Speaker Henk van Gestel kwam woorden tekort om via zijn microfoon het titanengevecht aan de eindstreep te beschrijven. Maar ook voor de rennertjes die pas ruim een half uur later aan de meet arriveren, heeft hij volop aandacht. In het kader dat in de Tour geldt: ‘deelnemen even belangrijk is als winnen’.

Maar voor mij als 75-jarige volger is het gevecht om de truien nu even enigszins naar de achtergrond gegaan, nu kleinzoon Guus mag meerijden. Zondagmiddag verscheen er een grote glimlach om mijn gezicht toen hij als vijfde eindigde in de tijdrit. Maar op deze maandag keek ik wat minder zonnig omdat hij was gevallen op de Lekdijk en daardoor niet in de kopgroep aan de meet verscheen. Gelukkig bleef de fysieke schade beperkt tot enkele schaafwonden zodat hij morgen toch wel weer kan starten.

En ik klaarde helemaal op toen ik weer wat ‘goud van oud’ uit de geluidswagen te horen kreeg en om me heen allerlei toeschouwers zag mee zingen.  Zo is er in de Tour de Schalkwijk voor ‘elk wat wils’ wat te genieten, zoals ook Radio Utrecht op deze maandagmorgen heeft ervaren. Vanaf zeven uur werden er via de radio live reportages uitgezonden vanaf het parcours terwijl ook tv-gesprekken werden opgenomen die in de loop van de avond te zien zullen zijn op de regionale zender. Kortom: Schalkwijk staat weer volop in de belangstelling.