Max houdt niet van lange ritten

 

 

Het mooiste zinnetje kwam op deze zonovergoten zaterdag uit de mond van de verrassende winnaar Max Gruters die de allerlaatste etappe in zijn Tourbestaan benutte om de twee kanshebbers Sander Nieuwhoff en Rens Stokman in de sprint te kloppen. Op het podium kwam hij tot verbazing van de talrijke toeschouwers tot de uitspraak: ,,Eigenlijk houd ik niet van zulke lange ritten als vandaag maar ik heb toch maar mooi die andere twee achter me gelaten.’’

 

En zo kreeg speaker Henk van Gestel bij zijn laatste etappe-optreden dan  toch een winnaar naast zich op het podium die applaus oogstte bij de kijkers die Gruters  zelfs spontaan toezongen.  ,,Het zal niet in de genen zitten bij Max want zijn vader is ooit een keer laatste geworden in Tour de Schalkwijk,’’ werd langs de kant opgemerkt. Meestal komt speaker Henk met dat soort onthullingen aanzetten maar nu werd het vanuit het publiek gezegd.

 

Er kan na de opmerkelijke zege van Max nog een verrassing komen in de jubileum Tour 2019. Door het nipt winnen van een bonificatiesprint heeft nummer twee Rens Stokman zijn achterstand op gele truidrager Sander Nieuwhoff tot slechts twee seconden teruggebracht zodat morgen in de afsluitende tijdrit nog van alles mogelijk is. Een week geleden won Sander de eerste tijdrit met overmacht maar misschien  zullen morgen ook hun mentale eigenschappen een rol spelen. En het is de vraag wie van beide kanshebbers, Sander of Rens, bij de beslissende rit op de been blijven.

 

Tenslotte nog een compliment aan het adres van het weer in grote getale opgekomen publiek dat nummer laatst Koen Geraerts  een even groot applaus gaf als winnaar Max, terwijl deze uit Belgie afkomstige renner toch bijna een uur na de winnaar over de streep kwam. Speaker Henk moest die tijd volkletsen en had daarbij mooie woorden in petto voor Koen Gerritsen. De nummer zeven van het klassement moest dit keer het applaus van zijn onlangs overleden opa Kees langs de weg node missen.