Meteen al sensatie op de eerste dag van de Tour de Schalwijk 2018 toen in  de voorlaatste editie van de tijdrit op zondag Jens Grotenbreg (12) een formidabele prestatie leverde. Hij zette een tijd van 2.45 op de chronometer en Jens scoorde daarmee de op een na beste tijd (2.44 van Jori Kroon) die ooit in de 49-jarige bestaan van deze jeugdwielerronde werd behaald. En verbeterde tegelijk de prestatie van de 11-jarige Sander Nieuwhoff die op deze zonovergoten zondag lange tijd uitzicht had op de gele trui. Die komt nu voorlopig om de schouders van de De Kruijff-renner.

 

Zaterdag was het evenement op Olympische wijze geopend toen de jongste renner van het deelnemersveld Siem Zuurhout (8) het vuur ontstak in Schalkwijk. Daarna

werd op originele wijze de ploegenvoorstelling afgewerkt, waarbij iedere sponsor een geheel eigen presentatie had voorbereid. Gesteund door de weergoden was het gezellig toeven op het evenemententerrein waar zich in de loop van deze Tourweek een groot deel van de festiviteiten gaat plaatsvinden.

 

Zondagmorgen stond weer de traditionele Tourmis  te wachten waarbij de fietsen van de deelnemende renners na afloop werden gezegend. Een traditie die zich al vanaf het begin van deze jeugdronde afspeelt in de Michaelkerk en waarbij tijdens de viering het ludieke element ook niet ontbreekt. Zo kreeg de pastor aan het einde van de Mis als geschenk de Tourpet uitgerekt, het hoofddeksel bleef door hem tot en met de zegening gedragen worden. En dat maak je niet op iedere zondag in de kerk mee…..

 

Het Wonder van Schalkwijk is eigenlijk dat het evenement nu al bijna onveranderd aan de vijftigste editie toe is. Ook nu bleek de organisatie bij de jongere generatie perfect in handen, en bleek de publieke belangstelling zoals in voorgaande jaren weer massaal. Afgezien van twee valpartijen (o.a. van Sjoerd Middelweerd) was er geen sportieve wanklank en gevallen renners mogen hun rit altijd weer een keer overrijden, vergezeld van een aantal ploegleiders. Dat was ook bij Sjoerd weer het geval.

 

Met Evy van Zijl als beste meisje en Jens Grotenbreg als meest succesvolle jongen gaat de Tour maandag beginnen aan de eerste etappes. Ook al overheerst de Olympische gedachte dat deelnemen belangrijker is dan winnen bij de 110 rennertjes zal toch ook stevig om de diverse klassementen gestreden gaan worden want er zijn diverse individuele truien te verdienen, zoals de verschillende leeftijdgroepen en het Dijkhuis (berg) klassement.  Het zal de komende dagen weer geducht gaan spannen.