De Tour de Schalkwijk mag dan niet officieel begonnen zijn met de rennertjes in actie. Maar op deze zondag werd via een seniorenrit toch het wielerspektakel geopend dat nu voor de vijftigste keer op het programma staat. De nostalgie overheerste op het plein naast de kerk toen bekende namen uit het verleden de revue passeerden en op het podium toegejuicht mochten worden. Zo was het mooi om naast oud-sponsoren en medewerkers ook vroegere speakers als Ben van de Werf, Nicole van de Heuvel en Paul Beukema in levende lijve sprekend ten toneel te zien verschijnen.

 

Ze werden door de huidige speaker Henk van Gestel letterlijk in de zonnebloemetjes gezet vanwege hun verbale prestaties in een soms ver verleden. In de tijd dat in de Tour de Schalkwijk nog met ‘gewone’ fietsen werd gereden en dat het verkeer niet werd omgeleid om de etappes te verrijden. Destijds zou niemand vermoed hebben hoe dit initiatief zou uitgroeien tot een jaarlijks gebeuren dat al vijftig jaar zou standhouden. Maar dat is wel gebeurd, met deze jubileumeditie tot logisch gevolg.

 

Het was dan ook een mooie gedachte van de organisatie om met een seniorenrit de nostalgie van vroeger te laten herleven. Tal van vroegere renners, sponsoren en medewerkers gingen van start om een rit van vijftien kilometer te voltooien waarbij de Olympische gedachte zegevierde: het deelnemen was belangrijker dan het winnen. Zo deed Herman Geerdes, sinds 2010 wethouder van de gemeente, mee met de seniorenrit. Met een racefiets, zoals hij in een ver verleden ook aan de Tour had meegedaan. ,,En ik ben tevreden met het gemiddelde wat ik heb gehaald. Ik had ook een fiets met ondersteuning thuis staan, maar die heb ik natuurlijk niet gebruikt.’’

 

De vader van Herman verzorgde jarenlang het geluid en de muzikale omlijsting rond de Tour de Schalkwijk waarbij muziek uit de jaren vijftig en zestig vaak hun weerklank vonden langs het parcours. Klanken van Paul Anka en de Everly Brothers die elders in de provincie Utrecht niet meer in het openbaar gedraaid worden, zijn  jaarlijks een terugkerend item in de Tour de Schalkwijk, tot genoegen van jong en oud. Ook de reclames worden vooraf ingezongen door de medewerkers van de Tour en veelvuldig gedraaid tijdens en na afloop van de ritten die over een week van start gaan.

 

Maar eerst was er dus aan het begin van het tweewekelijkse wieleravontuur de seniorenrit, gevolgd door de huldiging van iedereen die in een nabij en vooral ver verleden een bijdrage heeft geleverd aan het welslagen van de Tour de Schalkwijk. Dat het hele dorp intussen is voorzien van op foto vastgelegde wielermomenten, verhoogt alleen maar de Toursfeer. Bovendien komen de zonnebloemen langs het parcours, een half jaar geleden ingezaaid, steeds nadrukkelijker in de ‘picture’ zodat niets een geslaagde start van de vijftigste  Tour de Schalkwijk in de weg kan staan.