De laatste krijgt evenveel applaus als de winnaar

 

Het was op maandag een bijzondere etappe in de Tour de Schalkwijk. Er klonk immers evenveel applaus voor nummer laatst Koen Geraerts van de Copierploeg als voor de verrassende winnaar Rens Stokman die favoriet Sander Nieuwhoff nipt in de spurt versloeg. Dat is de charme van het evenement in het knotsgekke wielerdorp, deelnemen is bijna net zo belangrijk als winnen. Ook als die achterblijver zich op bijna veertig minuten van de winnaar moeizaam over de streep worstelt, kent de euforie bij de talrijke toeschouwers geen grenzen.

 

En het is erg spannend geworden in de strijd om het geel omdat Daan Stokman zijn rivaal Sander Nieuwhoff op luttele drie seconden genaderd is. Het verschil met het beste meisje Loethe de Kruijf is intussen gegroeid tot tien seconden maar ze kwam wel op de derde plek binnen en verstevigde daarmee haar leidende positie iets in het meisjesklassement, in de strijd om de roze trui. Het verschil met Yke van Dijk en Lisa Miltenburg is nog te klein om al te spreken van een gelopen koers. De laatste heeft intussen de trui heroverd omdat Loethe opnieuw door de pechduivel is bezocht en vele seconden heeft verloren nadat hij ketting eraf was gelopen.

 

Op dinsdag doet zich overigens een historisch feit voor de rennertjes voor de laatste keer slapen op de boerderij van Helma en  Arie van Bennekom, een fenomeen dat zich al meer dan tien jaar heeft voorgedaan. Op de Achterdijk zal ook nu misschien van slapen niet veel terecht komen met 110 renners en hun begeleiders in de stallen maar het is toch een traditie waar alle deelnemers aan de Tour de Schalkwijk zich jaarlijks enorm op verheugen.

 

Wat valt er nog meer te melden: dat we nog nooit zoveel originele spandoeken langs het parkoers hebben gezien als bij deze jubileum Tour. Het is een klein wonder dat de renners bij hun dagelijks etappes niet enorm worden afgeleid door al die leuke opschriften en leuzen. En dan nog maar niet te spreken van alle zonnebloemen die langs het parkoers zijn gekweekt en deze Tour een wel heel bloemrijk aanzien geven.

 

En dan woensdag de tijdrit waarin Sander Nieuwhoff weer een seconde kan terugoakken van zijn concurrent Rens Stokman en ook anderen zich kunnen nestelen voor een betere positie in de Top Tien. We zullen zien wat er de rest van de week gaat gebeuren.