Mooi afscheid van Henk

 

Wat heeft Schalkwijk de vertrekkende speaker Henk een mooi afscheid geboden. Zelf nam ik ook mijn petje ‘Henk bedankt’ af toen hij in een Amerikaanse slee langs ons huis kwam rijden. En zo heeft het hele dorp hem uitgezwaaid toen de beslissende rit in de jubilerende Tour op punt van beginnen stond.

 

En wat een ontknoping heeft die laatste dag gebracht. Het ging tussen de twee rivalen Sander en Rens, het verschil was twee luttele seconden. De spanning steeg ten top nadat Daan zijn rit had voltooid in 2.52, daarop mocht Sander slechts twee seconden verspelen. En dat gebeurde. De renner die vorige week zondag overtuigend de tijdrit naar zijn hand had gezet, bleef nu een vijftal seconden achter op zijn concurrent.

 

Het is dan traditie in Schalkwijk dat de eindwinnaar, met zijn teamgenoten, ploegleiders en niet te vergeten met zijn hele gezin in de wetering springen om dit sportieve hoogtepunt te vieren. En zo gebeurde ook nu, tot grote hilariteit van de toegestroomde toeschouwers. Daarna werden schone kleren aangetrokken om de huldiging op De Brink te ondergaan.

 

En ook daar was de sfeer uitbundig en ook een beetje nostalgisch omdat Henk van Gestel voor het laatst alle 110 renners van een prijs ging voorzien en met een goed voorbereid praatje hun verdiensten schetste. Het was een mooi moment toen de winnares van het meisjesklassement Lisa Miltenburg haar zo onfortuinlijke rivale  Loethe de Kruijf ook op het podium uitnodigde, omdat zij (ook nog het beste meisje in de afsluitende tijdrit) door een portie tegenslag haar kansen niet kon verdedigen.

 

Nadat alle medailles, geschenken en oorkonden hun bestemming hadden gevonden, kwam dan het Grote Moment: de laatste woorden van de speaker nadat hij de top drie van het klassement had aangekondigd. Alle commissies waren op het podium gekomen om hem uitgeleide te doen, jonge rennertjes hadden een dansje ingestudeerd waarbij Henk in de polonaise werd meegetrokken.  Een verzameling van alle prominente deelnemers uit de laatste tien Tourjaren behoorde tot het meest in het oogspringende afscheidsgeschenk. Het zat er op, een onvergetelijk dorpsgebeuren.